Limburgse startup Cleany.Works haalt een miljoen aan startkapitaal op

Cleany.Works is het nieuwste online bemiddelingsplatform dat de traditionele hotelkamer schoonmaak revolutionair verandert. Het platform richt zich op het koppelen van studenten en freelancers (“Cleanies”) die willen bijverdienen, en op hotels die hun kamerschoonmaak flexibeler willen uitbesteden.  

De Limburgse startup, opgericht door conceptontwikkelaar Valette Ventures (Maastricht) en softwareontwikkelaar Mediatastisch (Echt), heeft een investering van een miljoen euro aan startkapitaal opgehaald. “De traditionele schoonmaakcontracten zijn niet meer van deze tijd, ze zijn te duur en inflexibel. In de huidige coronatijd wordt dit hard gevoeld door ondernemers. Cleany.Works breekt het traditionele model volledig open waardoor hoteleigenaren stukken minder betalen”, aldus Dennie Frits, voormalig eigenaar van Saillant Hotel Collection en een van de initiatiefnemers. De bezetting van aangemelde hotels wordt automatisch door het platform uitgelezen en gekoppeld aan de benodigde schoonmakers. Hierdoor is het organiseren van de schoonmaak volledig geautomatiseerd, wat veel tijd en geld bespaart. Ook de kwaliteitscontrole wordt op een slimme manier geautomatiseerd binnen het platform. 

De afgelopen maanden is er een succesvolle pilot gedraaid in Maastricht en is het platform getest en geoptimaliseerd. Inmiddels staat alles gereed om de hotelmarkt te gaan veroveren en nieuwe hotels aan te sluiten bij het platform.

The happy cleaners

Niet alleen voor hotels belooft Cleany.Works veel goeds. Ook voor Cleanies zijn er veel voordelen te behalen.  Via de Cleany app hebben freelance schoonmakers direct zicht op alle schoonmaakopdrachten. Ze hebben zelf de controle over waar en wanneer ze aan de slag gaan en nog belangrijker: de verdiensten kunnen oplopen tot wel 20 euro per uur. Bovendien maken alle geregistreerde leden deel uit van de Cleany community, die regelmatig events organiseert en een lucratief bonus- en referral programma biedt.De animo voor Cleany bleek groot tijdens de pilot. Na een bescheiden promotie op social media registreerden meer dan 100 Maastrichtse studenten zich via de website.

Dennie Frits bedacht het concept na nachten malen over de schoonmaak in zijn eigen hotels. “Kamerschoonmaak is een van de hoogste kostenposten voor een hotelier. Maar de kwaliteit, betrouwbaarheid en betrokkenheid laten vaak te wensen over. Dit was voor mij echt jarenlang een hoofdpijndossier. Bovendien is de schoonmaakbranche toe aan innovatie: meer automatisering, minder overheadkosten, hogere beloningen en meer waardering voor schoonmakers en, niet onbelangrijk, kostenbesparing voor hotels. De verkoop van Saillant Hotel Collection in 2019 gaf mij de tijd en ruimte om dit idee verder uit te werken”, aldus Dennie Frits, die de handen ineen sloeg met Mediatastisch om het platform te gaan bouwen. “Mediatastisch is de ideale partner voor dit project. Zij hebben alle expertise in huis en hebben ruime ervaring in het ontwikkelen van apps. We werken inmiddels bijna 2 jaar aan dit project en we zitten allemaal hetzelfde in de wedstrijd; we zijn ambitieus, enthousiast en gaan er voor de volle honderd procent voor!”

Valette Ventures en Mediatastisch werken samen aan diverse andere innovatieve projecten; Cleany.Works is de eerste startup die naar de markt is gebracht.